Uverejnené

Fytolátky

sa tvoria v rastlinách, majú výživovú hodnotu, sú prítomné v malých množstvách, majú dlhodobé prospešné účinky na zdravie. Existuje asi 4 000 rozličných fytolátok.

Hlavné fytolátky sú terpény, organosulfidy, saponiny, kareteonidy, polyfenoly.

Terpény (limonén, karnazol, pinén, myrcén, mentol) majú antispetické, antibakteriálne, antixodiačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Ich potravinové zdroje sú citrusová kôra, zelené byliny (mäta, rozmarín, vavrín, pamajorán, šalvia).

Organosulfidy (alicín, sulforafan, glutatión, izotiokyanát) majú antioxidačné, protirakovinové a antimikrobiálne vlastnosti. Síra, ktorú obsahujú má významnú úlohu pri tvorbe bielkovín a enzymatických reakciách. Potravinové zdroje sú zelená listová zelenina, cesnak, cibuľa, chren, čínska kapusta.

Saponíny (betasitosterol, diosgenín, ginsenozidy) pôsobia ako ľudské steroidy a hormóny, možno znižujú hladinu cholesterolu, podporujú imunitný systém, majú antimikrobiálne a protihlukové vlastnosti. Potravinové zdroje sú jamy, mrlík čínsky (quiona), seobka grécka, ženšen, sója, hrach.

Kartenoidy (alfa-a betakarotény, betakryptoxantín, jypokén, lutein, zeaxantín) pravdepodobne spomaľujú delenie rakovinových buniek, skvalitňuje imunitné reakcie, majú anti oxidačné vlastnosti, niektoré chránia oči. Potravinové zdroje sú červené, oranžové, žlté a zelené druhy ovocia a zeleniny.

Polyfenoly (fenolové kyseliny, stolbény ako resveratol, lignany, flavonoidy ako katechín, antokyaníny, kvercetín, genisteín, dsidzeín, glyciteín, taníny). Potláčajú zápal a rast nádorov, znižujú riziko vzniku astmy a ischemickej choroby srdca. Niektoré pôsobia ako fytoestrogén a zmierňujú príznaky meno pauzy ako sú návaly horúčavy. Iné súvisia so zníženým rizikom vzniku určitých druhov rakoviny u žien po menopauze. Potravinové zdroje sú jablká, citrusy, bobuľové ovocie, hrozno, repa, cibuľa, celé zrná, vlašské orechy, sójové výrobky, zelená fazuľa, mungo, koreň kuzu, cícer, káva, čaj.


Antioxidačný účinok.

Za normálnych okolností (žiarenie, chemikálie, pri zápale, pri uvoľňovaní energie v mitochondrií…) telo tvorí antioxidanty, ktoré poskytujú nadbytočné elektróny, čím neutralizujú voľné radikály. Niekedy však voľných radikálov vzniká priveľa a telo si s nimi neporadí. Vtedy mu môžu pomôcť antioxidanty z potravy.

Alkaloidy prestavujú nesúrodú skupinu fytolátok. Rozličné rastliny ich tvoria na ochranu pred chorobami a škodcami. Pôsobia ako účinné zložky niektorých rastlinných potravín, ako sú kávové zrná. Niektoré, ako morfín sa používajú v medicíne a iné povedzme strychín sú toxické.

Jedzme šupky. Rastliny zvyčajne tvoria antioxidanty vo vonkajších častiach, napríklad v šupke ovocia či vo vonkajšej vrstve zeleninovej listovej zeleniny. Najviac týchto látok nám preto dodajú práve tieto časti rastlín.