Uverejnené

Minerály

Na správne fungovanie ľudského tela sú okrem vitamínov potrebné aj minerály. Sedem makro-minerálov musíme prijímať v pomere veľkých množstvách, zatiaľ čo stopových prvkov nám stačí málo.

Minerály sa prirodzene vyskytujú v niektorých potravinách a vyvážená strava by mala zabezpečiť ich dostatočný príjem. V prípade nedostatku však môžu byť potrebné výživové doplnky. Slabý príjem minerálov môže viesť k zdravotným problémom. Dlhodobý deficit vápnika / Ca napríklad zapríčiňuje hustotu kostnej hmoty a osteoporózu. Nedostatok železe / Fe spôsobuje anémiu, spojenú so slabosťou a s únavou. Medzi prví príznaky deficitu horčíka / Mg patria nevoľnosť. V každom z týchto prípadov možno odporučiť zmenu v stravovaní alebo užívanie výživových doplnkov.


Minerály pochádzajú z hornín či pôdy a v podzemnej vode sa rozpúšťajú za vzniku nabitých častíc – iónov. Tieto prostredníctvom koreňov vstrebávajú do pletív rastlín. K nám sa potom minerály dostanú v rámci potravového reťazca. Tie, ktoré potrebujeme vo veľkom množstve, sa nazývajú makro-minerály.

Horčík / Mg nachádza sa v kostiach a vo vnútri buniek. Je potrebný pre imunitný systém, svaly a nervy. Nedostatok vedie k svalovým problémom, vracaniu a poruchám srdca. (celé zrná, listová zelenina, orechy)

Draslík / K zúčastňuje sa na udržiavaní rovnováhy tekutín a činnosti svalov i nervov. Nízka hladina spôsobuje svalové kŕče a abnormálny rytmus srdca. (mlieko, brokolica, banány)

Vápnik / Ca je nevyhnutný na udržiavanie pevných kostí a zubov. Plní mnohé ďalšie úlohy, umožňuje napríklad fungovanie nervovo a svalov. listová zelenina, syr, rybie kosti)

Fosfor / P je potrebný pre zdravé kosti a zúčastňuje sa na procesoch uvoľňovania energie z potravy. Veľmi nízka hladina zapríčiňuje svalovú slabosť. (červené mäso, vajcia, ryby)

Síra / S tvorí nevyhnutnú súčasť mnohých bielkovín a je dôležitá na výstavbu nových tkanív. (červené mäso, brokolica, ryby)

Chlór / Cl predstavuje dôležitú zložku žalúdočnej šťavy, nedostatok je vzácny. (šalát, rajčiny, olivy)

Sodík / Na reguluje množstvo tekutín v tele. Nízka hladina môže zapríčiniť širokú škálu následkov od bolesti hlavy až po kómu. (čipsy, hotové jedlá, slanina)


Minerály, ktoré ľudské telo potrebuje iba v malých množstvách, sa nazývajú stopové. Napriek tomu, že ich vyžadujeme v nepatrných kvantitách, nie sú menej dôležité ako makro-minerály. Patrí medzi ne aj železo, ktorého v strave často neprijímame dosť.

Flór / F udržiava pevné kosti a zuby. Nedostatok podporuje rozvoj zubného kazu. (ryby, pitná voda, čaj)

Jód / J je dôležitý pre normálnu činnosť štítnej žľazy. Nedostatok môže viesť k vývinovým poruchám, telesným postihnutiam či problémom s učením. (ryby, cereálie, plody mora)

Zinok / Zn tvorí súčasť mnohých enzýmov, bez ktorých by organizmus nefungoval normálne. Deficit súvisí s hnačkou a so zápalom pľúc. (celé zrná, plody mora, červené mäso)

Železo / Fe umožňuje prenos kyslíka červenými krvinkami a pomáha pri uvoľňovaní energie. Častá je sideropénická anémia. (červené mäso, vaječný žĺtok, listová zelenina)

Selén / Se je antioxidant, ktorý chráni bunky pred následkami stresu. Ľuďom závislým od plodín, ktoré rastú v pôde chudobnej na selén, ktorí riziko nedostatku. (cereálie, červené mäso, orechy)

Meď / Cu vyžadujú ju mnohé enzýmy a je dôležitá aj pre metabolizmus železa. Hoci nedostatok je zriedkavý, môže zapríčiniť anémiu. (plody mora, orechy, pitná voda)

Mangán, chróm, molybdén, nikel, kremík, aj kobalt sú potrebné v malých množstvách pre fungovanie nášho tela.