Uverejnené

Sú výživové doplnky VIANUTRA vhodné aj pre diabetikov?

Výživové doplnky VIANUTRA majú príjemnú sladkú chuť a vôňu ovocia, pretože ich hlavným zdrojom sú výťažky z rôzneho ovocia, zeleniny a liečivých rastlín.  Aj preto sú tak obľúbené v podobe nápoja, ktorý získavame pridaním jednej odmerky (15 ml) do pohára s vodou a užívaním po jedle. Súčasne s tým však dostávame dotazy, či tieto nápoje môžu užívať aj ľudia s poruchou glukózovej tolerancie, či priamo diabetici. Ich počet, žiaľ, narastá a to nielen na Slovensku, ale na celom svete.

Cukor je hlavným palivom pre mozog, ani diabetici preto nemôžu konzumovať potravu úplne bez neho. Povolená norma je cca 10 gramov, čo sa odporúča prijať napr. v podobe 2-3 porcií ovocia, a v zelenine. Aj v ostatných zložkách potravy však je cukor prítomný (cestoviny, zemiaky, mliečne či pekárenské výrobky…). Správne stravovanie a výživa sú pre diabetika mimoriadne dôležité a vždy závisia od stupňa a stavu jednotlivca, ktorý by mal vedieť, koľko tzv. SJ (sacharidových jednotiek) môže denne prijať. To je pod kontrolou diabetológa, v príslušných diabetologických poradniach, ktoré dnes tvoria pomerne rozsiahlu sieť a poskytujú pacientom aj odbornú literatúru.

Výživové doplnky VIANUTRA predstavujú cca 2-3% povoleného denného príjmu sacharidov u diabetika a  tým, že sú tekuté a odporúčajú sa užívať v pohári s vodou, vhodne dopĺňajú pitný režim, ktorý je u diabetika mimoriadne dôležité dodržiavať. Avšak je tú ďalší benefit týchto prípravkov: synergia dôležitých vitamínov a minerálov potrebných pre plnohodnotnú výživu užívateľov, vrátane diabetikov.

Synergia vitamínov C,E,A, so zinkom je kľúčová pre ochranu cievnych stien nielen hlavných ciev a pri prevencii aterosklerózy, ale najmä mikrociev (sietnica oka), kým vitamíny skupiny B sú dôležité najmä pre správne hospodárenie s energiou a spolu s horčíkom a vápnikom pôsobia ochranné na nervové štruktúry.

Veľmi dôležitá je (najmä pre diabetika) úloha chrómu: ENERGY BOOST, FOR WOMAN, FOR MAN, SPORT COMPLEX, MORINGA & RHODIOLA

Chróm je stopový minerál, ktorého pozitívny vplyv na reguláciu cukru v krvi bol objavený až v päťdesiatych rokoch 20. storočia. Ovocie a zelenina majú pomerne málo chrómu a spracované obilné produkty ho takmer vôbec neobsahujú. Pomáha metabolizmu, kontroluje tvorbu inzulínu, podporuje tvorbu bielkovín, jeho nedostatok súvisí s vysokou hladinou cukru, ale aj cholesterolu a tuku v krvi.

Synergia medzi chrómom a najdôležitejším stopovým prvkom –zinkom je v posile imunity a  stimulácii enzymatickej aktivity. Je to dôležité aj pre znižovanie pocitu únavy u diabetikov.

Autorka: MUDr. Melita Hromadová, CSc.